top of page

Omgevingsgericht leiderschap

Avans+ Hogeschool Master of Pipeline Technology

42311961_l_2000.jpg

In Nederland ligt meer dan 2 miljoen kilometer aan ondergrondse infrastructuur. Deze infrastructuur dient beheerd, onderhouden en verbeterd te worden. Er liggen grote opgaves met betrekking tot levensduurverlenging, vervanging en energietransitie.

 

De energietransitie gaat gepaard met veranderingen in energiedragers, transportconcepten en nieuwe verbindingen tussen bestaande en/of nieuwe infrastructuur. Ondertussen lopen projecten van nieuwe of vervangende infrastructuur in de steeds beperktere ruimte in de ondergrond, het beheer van assets en een wijzigende wet- en regelgeving gewoon door. De uitdaging is groot: de boel wordt verbouwd terwijl de winkel openblijft. 

 

Er is een aantal trends in de samenleving dat impact heeft op de manier waarop er gewerkt kan worden aan het bouwen, onderhouden of vervangen van ondergrondse infrastructuur:

  • Respect voor instituties en gezag is niet meer vanzelfsprekend

  • De kracht en snelheid van social media is enorm

  • Roep om transparantie

 

Stakeholders willen betrokken worden bij projecten in hun omgeving of willen zelfs mede-eigenaar, bijvoorbeeld als het om duurzame energieopwekking gaat. Als projectleider betekent dit dat je je daartoe te verhouden hebt. Of het project nu in een industriële, landelijke of juist in de gebouwde stedelijke omgeving plaatsvindt. Belanghebbenden willen gehoord worden, ze willen betrokken zijn, hun mening kunnen geven, een 'say' hebben. Het is belangrijk dat te erkennen en na te denken op welke manier ze bij het project betrokken kunnen worden. 

 

In de Masterclass Omgevingsmanagement in de Master of Pipeline Technology opleiding, staan de principes van Strategisch Omgevingsmanagement/Mutual Gains en omgevingsgericht leiderschap centraal. In combinatie met (mijn) eigen ervaringen uit het werkveld, biedt dit essentiele kennis voor professionals in (energie-)infrastructuur en energietransitie (netbeheerder, ingenieursbureau, aannemersbedrijf, leidingexploitant, overheid, etc.). Na het volgen van de Masterclass, ben je als professional beter in staat strategisch omgevingsmanagement binnen je eigen project(organisatie) te organiseren of integreren met het doel je projecten binnen planning, budget en met draagvlak vanuit de omgeving te realiseren.

Lees meer

www.avansplus.nl

Reviews

“Ik zocht iemand die het onderwerp omgevingsmanagement kon behandelen op het niveau voor een masterclass met professionals uit de kabels- en leidingenbranche. Iemand die ervaring heeft met dat onderwerp bij grotere projecten in die branche en vanwege de energietransitie ook met name ervaring met binnenstedelijke projecten. Iemand die het onderwerp niet primair juridisch aanvliegt, maar op een breder stakeholderbelangen-niveau.”

Léon Pijls

Opleidingsmanager Avans+ Hogeschool Breda 

bottom of page